Af en toe zien we boven een gewone regenboog een tweede, minder heldere regenboog. In zeldzame gevallen is ook een derde regenboog zichtbaar.
Helemaal zeldzaam zijn gevallen waarbij een vierde regenboog zichtbaar is. Een tweede regenboog ontstaat door dubbele terugkaatsing van zonlicht in waterdruppels.
Een vierdubbele terugkaatsing levert een vierde, zeer zwakke regenboog op. Met iedere extra weerspiegeling in de druppel gaat licht verloren en daardoor zal iedere volgende regenboog zwakker zijn.
De volgorde van de kleuren van de eerste en derde regenboog zijn gelijk aan elkaar, maar die van de tweede en vierde zijn omgedraaid.
De Duitser Michael Theusner is er voor het eerst in geslaagd om een vierde regenboog te fotograferen. Door de richting van de terugkaatsing van het licht zijn de derde en vierde boog niet tegenover de Zon te vinden, maar bij de Zon.
De foto’s zijn op 11 juni gemaakt bij het Duitse Bremerhaven. Bij de vierde regenboog verwacht je vier regenbogen in totaal, maar slechts twee bogen kunnen worden gevangen in een enkele foto vanwege de manier waarop het licht wordt gereflecteerd en gebogen in de druppels.
Om een vierde regenboog te kunnen vastleggen zijn specifieke, zeldzame weersomstandigheden nodig. Zo moet de lucht inktzwart zijn en de grootte van de regendruppels uniform.
De eerste foto van een derde regenboog is op 15 mei jongstleden genomen in het Duitse Kampfelbach.
Bron: Niburu.nl & Nationalgeographic.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten