Door Marlou Visser
Een onderzoek over de verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van de preventieve griepprik toont aan dat er weinig betrouwbaar bewijs is dat de vaccinatie effect heeft.
Het onderzoek is gepubliceerd in het oktobernummer van het Geneesmiddelenbulletin, meldt de NOS.
Veel onderzoeken naar de effectiviteit van de griepprik zitten methodologisch niet goed in elkaar, blijkt uit het overkoepelende onderzoek.
Manipulatie
Volgens Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin en hoofdonderzoeker, is er weinig bewijs voor het nut van de vaccinatie, maar wel veel bewijs voor manipulatie van conclusies en verdachte onderzoeken.
De prik vermindert het aantal griepsymptomen niet aantoonbaar. Ook zorgt de vaccinatie er niet voor dat gezonde volwassenen zich minder vaak ziek melden. Bij ouderen is er geen bewijs dat de prik het aantal ziekenhuisopnamen, complicaties en sterfgevallen vermindert.
Vijf miljoen
De vaccinatie van zorgpersoneel zorgt er ook niet aantoonbaar voor dat patiënten en bewoners van tehuizen minder vaak griep krijgen.
Ongeveer vijf miljoen Nederlanders worden jaarlijks uitgenodigd een griepprik te halen. Dit zijn zestigplussers, personeel uit de zorgsector en Nederlanders met bepaalde gezondheidsproblemen. Ongeveer 70 procent van de opgeroepen Nederlanders haalt de prik. Het vaccinatieprogramma kost jaarlijks zo’n 56 miljoen euro.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten