dinsdag 27 september 2011

'Paniekzaaiende' beurshandelaar Rastani oogst vooral kritiek - Update

Na het interview met de BBC gisteren zijn veel mensen over Alessio Rastani heen gevallen. Is de zelfverklaard beurshandelaar een paniekzaaier, een hoax of iemand die verslaafd is aan aandacht? Of is hij toch gewoon de 'betrouwbare gesprekspartner' die de BBC-redactiechef in hem ziet?
  • Foto van de Facebookpagina van Rastani.
    Foto van de Facebookpagina van Rastani.
Rastani zei gisteren tegen de BBC 'te dromen van een nieuwe wereldwijde economische recessie, omdat met dat scenario voor veel financiƫle instellingen, maar ook voor slimme particuliere beleggers, het meeste geld te verdienen is.' Verder zei hij dat niet overheden de wereld regeren, maar de bank Goldman-Sachs.

Meteen na het interview ontplofte het internet bijkans met (meest negatieve) reacties op de uitlatingen van Rastani. Zo zou hij een van de Yes-men zijn; een groep idealisten die op ludieke wijze de wereldmedia bespelen met fictieve berichten en personages die bedrijven proberen goede dingen te doen voor de mensen. Rastani ontkende tegen de BBC de aantijgingen, maar deed dat in dusdanig bedekte termen dat dat de speculatie alleen maar verder voedde.

Aandachttrekker
Een website wenste hem al een 'snelle pijnlijke dood' toe en het Britse dagblad The Daily Telegraph citeert Rastani: 'Ik ben een aandachttrekker, ik spreek graag in het openbaar over financiƫle zaken.'

De krant deed ook een antecedentenonderzoek naar Rastani. Daaruit blijkt dat hij in Zuid-Londen woont met een vriendin op wiens naam het huis is gekocht met een hypotheek bij de Royal Bank of Scotland. Met de beurshandel zou hij de afgelopen vier jaar netto ruim 10.000 pond verloren hebben en op zijn banksaldo zou amper 1000 pond prijken, zo meldt de Telegraph.

Bonafide
Het Britse Dagblad The Guardian meldt dat de BBC ervan overtuigd is dat Rastani wel degelijk een bonafide handelaar is. De BBC zegt een uitgebreid onderzoek te hebben gedaan, vooral omdat het enkele jaren een enorme blunder beging door een fictieve woordvoerder van een chemiebedrijf aan het woord te laten, die later iemand van The Yes Men bleek. De fictieve woordvoerder zegde destijds toe dat alle gewonden van de Chemieramp in Bhopal gecompenseerd zouden worden. (Zie video onder dit artikel)

De website van Rastani was sinds gisteren uit de lucht, maar is vanmorgen weer online. De site opent met een uitgebreider verhaal van wat hij gisteren aan de BBC vertelde. Inmiddels heeft Rastani ruim 6300 vrienden op Facebook en maar liefst 82.000 volgers op Twitter.
  •  
  •  
  • Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten