Voor het eerst in de geschiedenis beschuldigt een land, in dit geval India, een multinationale corporatie van biopiraterij.
Dit houdt in dat een bedrijf erfelijk materiaal, zoals planten, steelt om er vervolgens genetisch gemodificeerde versies van te maken zonder het land te compenseren.
India is een geliefd doelwit voor grote biotechnologiebedrijven zoals Monsanto en Cargill vanwege de grote biodiversiteit van het land.
In een recente uitzending door France 24 is te zien dat de Indiase regering heeft besloten in de aanval te gaan en Monsanto aan te klagen voor biopiraterij. De Indiase regering beschuldigt de chemiegigant van het stelen van inheemse planten om er gepatenteerde varianten van te maken.
De aubergine, in westerse landen ook wel de eierplant genoemd, is een van oorsprong Indiase plant waarvan er ongeveer 2.500 verschillende unieke varianten zijn. Miljoenen Indiase boeren kweken aubergines die voor veel verschillende Indiase gerechten worden gebruikt. Het land staat garant voor meer dan een kwart van het wereldwijde aanbod van het gewas.
In een poging de markt voor dit gewas over te nemen heeft Monsanto herhaaldelijk geprobeerd om haar eigen genetisch gemodificeerde variant van de aubergine op de markt te brengen. De plant zou de naam Bt aubergine krijgen. Een massale volksopstand tegen de geplande commerciĆ«le goedkeuring van Monsanto’s ‘frankengewas’ leidde ertoe dat de regering de plant voor onbepaalde tijd verbood.
Monsanto steelt nog altijd inheemse planten en werkt in het geheim in testvelden aan genetisch gemodificeerde varianten. Daarmee overtreedt de gigant de Biologische Diversiteitswet (BDA) van India. De Indiase regering luisterde naar diverse boeren en activisten en heeft Monsanto aangeklaagd. Een unieke gebeurtenis.
“Dit is een boodschap aan het adres van grote bedrijven die de wetten van een land overtreden,” zei secretaris van de Biodiversiteitsraad van de Indiase deelstaat Karnataka K.S. Sugara. “Het is onacceptabel, de boeren in onze gemeenschappen worden bestolen van de opbrengsten die inheemse varianten opleveren.”
Bekijk de volledige verslaggeving van France 24 over de rechtszaak tegen Monsanto hier.
Bron: Niburu.nl & Naturalnews.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten