De reguliere media proberen de revoluties in IJsland en Israël zoveel mogelijk te ontwijken. Aan het begin van de financiële crisis in 2008 ging IJsland letterlijk failliet.
Het land (320.000 inwoners, geen leger) behoorde tot de rijkste landen ter wereld. De gevestigde orde hield echter geen rekening met wat er onder meer in IJsland en Israël zou gebeuren na de georkestreerde crisis.
In 2003 werden alle banken van IJsland geprivatiseerd om buitenlandse investeerders aan te trekken. IceSave trok veel Britse en Nederlandse investeerders aan, maar als gevolg van toenemende investeringen groeide de buitenlandse schuld van de bank. Na 2008 werden de drie grootste IJslandse banken, Landsbanki, Kaupthing en Glitnir, genationaliseerd en aan het einde van dat jaar werd het land bankroet verklaard.
IJslandse revolutie
Tegen de verwachting in zorgde de crisis ervoor dat de IJslanders hun soevereiniteit terugeisten. Een wet die de IJslandse bevolking verantwoordelijk zou houden voor de fouten van een financieel monopolie werd niet geratificeerd en er kwam een referendum. Buitenlandse banken dreigden financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds te blokkeren. Groot-Brittannië en Nederland kwamen met dreigementen.
In maart 2010 stemde 93 procent tegen terugbetaling van de schuld. Het IMF bevroor gelijk haar lening. De revolutie, die niet op televisie is uitgezonden door de Verenigde Staten, leidde tot gerechtelijke onderzoeken naar de verantwoordelijken van de crisis. Interpol vaardigde een internationaal arrestatiebevel uit voor oud-directeur van Kaupthing, Sigurdur Einarsson, terwijl andere bankiers die medeverantwoordelijk waren voor de crisis het land ontvluchtten.
De IJslanders mochten daarop meestemmen over een nieuwe grondwet die het land zou bevrijden van de overdreven invloed van internationale banken en virtueel geld. Griekenland kreeg te horen dat privatisering van haar publieke sector de enige oplossing is. Italië, Spanje en Portugal wacht hetzelfde lot. Wellicht zouden de landen naar IJsland moeten kijken. Het kleine land laat luid en duidelijk horen dat haar inwoners soeverein zijn en niet buigen voor buitenlandse belangen.
Israëlische revolutie
De afgelopen zes weken zijn er tienduizenden demonstraties geweest in Israël. In Tel Aviv waren zo’n 10.000 mensen op de been op het Habimaplein. In Jeruzalem verzamelden 2.000 demonstranten zich buiten de woning van premier Benjamin Netanyahu. Ze zwaaiden met vlaggen met daarop teksten als: 'Protest creëert realiteit, wij bouwen aan een rechtvaardige maatschappij'.
In Rishon Letzion gingen 4.500 mensen de straat op. De antiregeringsdemonstraties zijn de grootste in Israël in 60 jaar tijd. Huizenprijzen in het land zijn sinds 2008 met 64 procent gestegen.
De demonstranten zijn duidelijk tegen het Israëlische regime omdat ze spandoeken dragen met daarop teksten als: 'Op de hoek van Rothschild en Tahrir'. “De mensen willen sociale gerechtigheid, de mensen willen het regime omverwerpen,” scandeerde de menigte.
Palestijnen en Israëlische Arabieren hebben het slechter dan Israëlische joden. De Israëlische regering maakt zich structureel schuldig aan het uitzetten en discrimineren van Palestijnen en het vernietigen van hun huizen.
In september zal een VN-stemming plaatsvinden over de erkenning van de staat Palestina. Begin juni dit jaar lanceerde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een wereldwijde campagne om deze Palestijnse zet te dwarsbomen. Israëlische diplomaten zijn geïnstrueerd bij de meest hooggeplaatste functionarissen van de desbetreffende landen te lobbyen tegen de erkenning van een Palestijnse staat.
Inmiddels hebben meer dan 100 landen Palestina erkend als staat. Er is een kans dat ook Palestijnen mee zullen doen aan de demonstraties en naar militaire controleposten zullen trekken om hun vrijheid op te eisen. Het valt te verwachten dat Westerse landen Tel Aviv dan te hulp zullen schieten. Israël ontvangt jaarlijks $3 miljard aan buitenlandse steun van de Verenigde Staten.
Bron: Niburu.nl, Dailykos.com en Presstv.ir
Geen opmerkingen:
Een reactie posten