Britse wetenschappers hebben een manier gevonden om informatie op te slaan op glas. Dit brengt computers die data opslaan met behulp van kristallen een stuk dichterbij.
In de Superman films zijn 'geheugenkristallen' te zien maar ook de oude Maya’s gebruikten reeds kristallen als een soort geavanceerde harde schijf met een geheugen.
Onderzoekers van de Universiteit van Southampton gebruikten lasers om de atomen in stukken glas te herschikken waardoor ze gebruikt konden worden als computergeheugen.
Ze beweren dat glas veel stabieler en veerkrachtiger is dan de huidige harde schijven, die een beperkte levensduur hebben van enkele decennia en bovendien kwetsbaar zijn voor hoge temperaturen en vocht.
Het glas kan temperaturen tot 1.000 graden Celsius weerstaan, wordt niet beïnvloed door water en kan duizenden jaren bestaan zonder informatie te verliezen.
Informatie kan in de moleculaire structuur van het glas wordt geschreven, verwijderd en herschreven met behulp van een laser, aldus de wetenschappers. Ze veranderden de manier waarop licht door het glas beweegt waarbij ze een draaikolk van gepolariseerd licht creëerden die op dezelfde manier kan worden gelezen als data in glasvezel.
Hoofdonderzoeker Martynas Beresna zei dat ze nu in staat zijn 50GB aan data op te slaan op een stuk glas ter grootte van het display van een mobiele telefoon. Data kunnen opgeslagen worden op glas en blijven altijd bestaan. Het zou een zeer stabiele en veilige vorm van draagbaar geheugen kunnen zijn.
Tijdens het proces print een laser kleine puntjes die voxels genoemd worden in het glas. Hierdoor wordt het glas enigszins ondoorzichtig waardoor het licht polariseert wanneer het door het glas beweegt. Dit kan vervolgens worden afgelezen met een optische detector.
De wetenschappers werken momenteel met het Litouwse bedrijf Altechna om de technologie op de markt te brengen. De studie is gepubliceerd in Applied Physics Letters.
Bron: Telegraph.co.uk & Niburu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten