Geschreven door Caroline Hoek op 12 augustus 2011 om 18:02 uur
Het is voor het eerst dat de genetische code van een dier op deze manier wordt aangevuld. Dankzij het extra stukje code creƫren de wormen nu biologische moleculen die de natuur onbekend zijn.
Aminozuren
Wat hebben de onderzoekers precies gedaan? Genen stellen organismen in staat om hun hele biologische systeem op te bouwen uit eenvoudige bouwstenen: aminozuren. Organismen kennen 20 aminozuren die samen tal van combinaties kunnen vormen. De wetenschappers hebben de genetische code van de worm Caenorhabditis elegans zo aangepast dat deze een 21e – niet in de natuur voorkomend – aminozuur opneemt.
Het werkt
Maar zou dit kunstmatige stukje ook worden gebruikt? Experimenten tonen aan van wel. De onderzoekers voorzagen het aminozuur van een fluorescerende verf. Die verf dook al snel in elke cel van de worm op.
Voor biologen is dit een fantastische doorbraak. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Zo moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld aminozuren te produceren die aangestuurd worden door licht. In theorie moet het dan mogelijk zijn om elke cel in het lichaam van een organisme aan te sturen.
Bron: scientias.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten